3D Printing Αρχιτεκτονική Μακέτα
Εκτύπωση τρισδιάστατης μακέτας
για διπλωματική εργασία
Η Μαρία Ξανθοπούλου για την μακέτα της διπλωματικής της εργασίας για την ολοκλήρωση των σπουδών της στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την νέα τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3d Printing) για την κατασκευή ενός υφιστάμενου κτηρίου.
Η Μαρία Ξανθοπούλου είπε για εμάς:
«Απευθύνθηκα στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Λουλάκης & Συνεργάτες για τη 3D εκτύπωση τμήματος αρχιτεκτονικής μακέτας για τη Διπλωματική μου εργασία. Η εξυπηρέτηση ήταν άμεση και το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας θετικό, δεδομένης της λεπτομέρειας που απαιτούσε το θέμα, καθώς αφορούσε Νεοκλασικό κτίριο».
“Αντικείμενο της συγκεκριμένης Διπλωματικής εργασίας είναι η πρόταση αποκατάστασης εγκαταλελειμμένης Κλασικιστικής οικίας που σώζεται σήμερα στο Ν. Φάληρο -ανάμεσα σε σύγχρονες πολυόροφες πολυκατοικίες- και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αι. Στα πλαίσια της αποκατάστασης και της «ολοκληρωμένης» διατήρησης του παλιού κελύφους, με σκοπό την ομαλή επανένταξή του στο ζωντανό πολεοδομικό ιστό, απαραίτητη είναι η ένταξη σε αυτό μιας νέας χρήσης, συμβατής με το ίδιο το κτίσμα καθώς και με την περιοχή. Προτείνεται, επομένως, η διαμόρφωση του κτιρίου αυτού σε Μουσείο, όπου θα παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη της πόλης του Ν. Φαλήρου. Επιπλέον, η πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησης της παλιάς κατοικίας ως Μουσείο συνδυάζεται με το σχεδιασμό της προσθήκης ενός νέου κτίσματος, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ παράλληλα θα προορίζεται και για τη στέγαση γραφειακών χώρων εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του συγκροτήματος «παλιού-νέου». Βασική συνθετική επιδίωξη της πρότασης είναι η σύγχρονη προσθήκη να λειτουργεί ως φόντο του Νεοκλασικού. Επίσης, βασικός στόχος της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής επέμβασης είναι η σύνδεση των δύο κτιρίων και η μετατροπή τους σε ένα ενιαίο συγκρότημα μικτών χρήσεων, που θα δίνει στο υπάρχον κέλυφος την απαραίτητη λειτουργικότητα και συγχρόνως θα πετυχαίνει τη μετάβασή του στη δημόσια κλίμακα.”
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί οποιαδήποτε τρισδιάστατη εκτύπωση, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ψηφιακού τρισδιάστατου μοντέλου. Για το συγκεκριμένο έργο είχαν προετοιμαστεί ήδη αναλυτικά ψηφιακά σχέδια δύο διαστάσεων στην εφαρμογή AutoCAD. Σε αυτά βασίστηκε η δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου του κτηρίου το οποίο μετά από την κατάλληλη επεξεργασία οδηγήθηκε στον 3D εκτυπωτή.
Κατά τη δημιουργία του τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου, είναι πολύ σημαντικό να οριστεί ο βαθμός λεπτομέρειας της εκτύπωσης. Αυτός θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να εμφανίζονται όσο το δυνατόν περισσότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία όμως θα είναι αναγνωρίσιμα βάση του παραγόμενου μεγέθους.
Στη συγκεκριμένη εφαρμογή δημιουργήθηκαν όσο περισσότερες λεπτομέρειες ήταν δυνατόν να εκτυπωθούν παρά το μικρό μέγεθος της μακέτας.
Μετά από τις απαραίτητες πρώτες δοκιμές υλοποιήθηκε η σχεδίαση του τρισδιάστατου μοντέλου στην εφαρμογή AutoCAD.
Επίσης για την ευκολότερη κατανόηση πιθανών λαθών δημιουργήθηκαν γρήγορα και με απλό τρόπο ρεαλιστικές απεικονίσεις του μοντέλου με τη χρήση της εφαρμογής 3ds Max.
Το τελικό αποτέλεσμα της 3D εκτύπωσης ήταν ένα ενιαίο κομμάτι το οποίο αφορά στο κτήριο που έπρεπε να τοποθετηθεί στη μακέτα. Η επιλογή του χρώματος ήταν τέτοια ώστε να ταιριάζει με το στυλ και το ύφος της συνολικής μακέτας και να μην τραβάει την προσοχή από το κυρίως θέμα που αφορούσε στη σύνθεση της διπλωματικής.