loulakis logo

loulakis.gr

Πληκτρολογήστε για να βρείτε ότι σας ενδιαφέρει (ελάχ. 3 γράμματα)

We are Hiring / Αναζητάμε Συνεργάτες - https://loulakis.gr/jobs/

espa loulakis

3D Print Νέα εποχή – Νέα αντίληψη

3dp_thumb

3D Print Νέα εποχή – Νέα αντίληψη

Αρκετά χρόνια μετά από την βιομηχανική επανάσταση τα βιομηχανικά παραγόμενα αγαθά έχουν κατακλύσει όλον τον κόσμο. Αν και η παραγωγή μονοπωλείται σχεδόν από ασιατικές χώρες, το χαμηλό κόστος των μεταφορικών επιτρέπει την παρουσία τους σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν σε αυτήν την εποχή να αναπτύσσεται τόσο ραγδαία ή τεχνολογία της 3D εκτύπωσης; Η απάντηση είναι απλή. Η συνεχής μείωση του κόστους επιτυγχάνεται κυρίως όταν μιλάμε για μαζική παραγωγή, στην παραγωγή δηλαδή πολύ μεγάλου αριθμού τεμαχίων. Αντιθέτως σε πολύ μικρές παραγωγές το κόστος είναι αντιστρόφως ανάλογο. Ίσως αυτή υπήρξε ως μια από τις βασικότερες αιτίες για τη γέννηση της τεχνολογίας 3D εκτύπωσης καθώς η ανάγκη για εξατομικευμένη παραγωγή πολύ μικρού αριθμού αντικειμένων υφίσταται και είναι εξίσου σημαντική.

 

3d-print

Γιατί 3D Printing

Η πρώτη απάντηση θα ήταν, διότι πολύ γρήγορα μπορεί να κατασκευαστεί ένα αντικείμενο το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί στην αγορά ως μαζική παραγωγή. Αυτό το αντικείμενο μπορεί να είναι και μοναδικό καθώς θα προέρχεται από την έμπνευση του δημιουργού του. Στην γλώσσα των επαγγελματιών μπορεί να αναφερθεί ως Prototyping. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αναφερθεί ως ανταλλακτικό που ήταν σε έλλειψη ενώ ακόμα και σε πιο καθημερινές εκδοχές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως παιχνίδι ή πειραματισμός. Με την τεχνολογία 3D printing οι ιδέες μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά γρήγορα και οικονομικά ως πραγματικά τρισδιάστατα αντικείμενα.

loulakis-3d-print-dwnhill-prize
3D Printing, Για ποιον σκοπό;

Ίσως και για όλα. Για παράδειγμα το 3D Printing συναντάται ευρέως σε κατασκευές ξεκινώντας από αυτές των πολύ μικρών αντικειμένων, βλέπε κόσμημα, φιγούρες, μπρελόκ, διακοσμητικά, γρανάζια κ.ά. συνεχίζοντας με την παραγωγή πολύ εξειδικευμένων αντικειμένων όπως ιατρικές εφαρμογές από οδοντικά έως και ορθοπεδικά εμφυτεύματα, τεχνολογία τροφίμων (ζαχαροπλαστική), κατασκευή εξαρτημάτων αεροπλάνων, έως και πολύ μεγάλων αντικειμένων βλέπε τμήματα κτιρίων ή ακόμα και ολόκληρα κτίρια. Όταν συμβαίνει αυτό συνήθως αξιοποιούνται διάφορα οφέλη κυρίως όπως είναι η μοναδικότητα της κατασκευής ή ακόμα και η πολυπλοκότητά της. Για παράδειγμα στην Airbus έγινε χρήση τεχνικών γενετικού σχεδιασμού και 3D Printing για την μείωση έως 45% του βάρους τμημάτων του αεροσκάφους.

 

3dp_airbus
3D Printing, Με ποια μέσα;

Σήμερα είναι πολύ πιθανό ένας κάτοχος 3D Printer να βρίσκεται σχετικά κοντά σας και να παρέχει υπηρεσίες εκτύπωσης. Εφόσον υπάρχει ανάγκη θα μπορέσετε να απευθυνθείτε σε αυτόν για παράδειγμα για να κατασκευάσετε ένα ανταλλακτικό. Πέρα από αυτό όμως, η 3D εκτύπωση έχει γίνει προσιτή πλέον σε όποιον επιθυμεί να την εξερευνήσει. Σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, όπως θα μπορούσε ο καθένας να έχει τον δικό του προσωπικό υπολογιστή, έτσι θα μπορούσε να έχει και τον δικό του προσωπικό 3D εκτυπωτή.

 

loulakis-3d-printing-granazi

3D Printing, Με ποιον τρόπο;

Για οτιδήποτε έχει σχεδιαστεί ήδη και μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο, αυτό που θα χρειαστεί είναι η γνώση αναζήτησης μέσω ενός Web Browser. Στη συνέχεια με μια πολύ βασική εκπαίδευση μπορεί κάποιος να αρχίσει τους πειραματισμούς του με τον προσωπικό του 3D Printer. Εφόσον υπάρχει κατανόηση στους νόμους της φυσικής, με λίγη εξάσκηση η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ενασχόληση. Στη συνέχεια το πολυτιμότερο εφόδιο για καθέναν που επιθυμεί να ασχοληθεί με 3D Printing είναι η ικανότητα τρισδιάστατου σχεδιασμού. Με αυτή την γνώση πραγματικά διευθύνονται σημαντικά οι δυνατότητες και η χρησιμότητα των εργαλείων. Η γνώση είναι δύναμη καθώς όταν χρειαστεί μια εξατομικευμένη λύση θα υπάρχει και η δυνατότητα της άμεσης παραγωγής χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς μεγάλη αναμονή.

 

3D Printing,Τι έχω να κερδίσω;

Κάθε νέα εμπειρία έχει να προσφέρει νέες ευκαιρίες, ειδικά όταν μιλάμε για οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνολογία. Τολμώντας ένα διαχωρισμό θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα οφέλη:

Προσαρμογή. Τα παραγόμενα αντικείμενα μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με τις τελικές ανάγκες του χρήστη χωρίς επιπλέον κόστος και σε λιγότερο χρόνο

Μειωμένος χρόνος προτυποποίησης – Ανώδυνο σφάλμα. Οι χρήστες τις 3D εκτύπωσης είσαι σε θέση να δοκιμάσουν τις ιδέες γρήγορα και να ανακαλύψουν πιθανές δυσλειτουργίες γρήγορα και οικονομικά. Η ιδανικότερη λύση μπορεί να βρεθεί μετά από αρκετό πειραματισμό καθώς η 3D εκτύπωση την ανάπτυξη οικονομικών μακετών προϊόντων ακόμα και σε πρώιμα στάδια μελέτης. Η διαδικασία μηνών με τη χρήση της 3D εκτύπωσης έχει συρρικνωθεί σε διαδικασία ωρών. Η χρήση του 3D σχεδιασμού σε συνδυασμό με τη την 3D εκτύπωση τοποθετεί τον επαγγελματία ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Δημιουργικότητα. Στη σύγχρονη έκρηξη της ψηφιακής τέχνης και του σχεδιασμού, οι δυνατότητες δεν είναι μόνο η επιτάχυνση αλλά απεριόριστες. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μια ιδέα, μια έννοια, μια εφεύρεση μπορεί να μετασχηματιστεί από μια απλή σκέψη σε ένα τελικό πραγματικό χειροπιαστό προϊόν.

Επικοινωνία. Με τις πρωτότυπες τρισδιάστατες εκτυπώσεις δίνεται η ευκαιρία τους δημιουργούς να επικοινωνήσουν άμεσα και χειροπιαστά με τους υποψήφιους αγοραστές ενώ παράλληλα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να δοκιμαστεί  η ανταπόκριση σε πραγματικό περιβάλλον αγοράς.

Περιπλοκότητα. Με την εφαρμογή της 3D εκτύπωσης δίνεται η ευκαιρία της κατασκευής εξειδικευμένων σχεδίων των οποίων, λόγω πολυπλοκότητας, η κατασκευή είναι ανέφικτη με άλλες μεθόδους.

Αειφόρος ανάπτυξη. Η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών για τη 3D εκτύπωση δεν είναι κάτι νέο και συνάδει με τις τάσεις των καιρών. Το υλικό των αντικειμένων προέρχεται από είτε από κάποιο προηγούμενο προϊόν είτε μπορεί να δώσει στο μέλλον τη μορφή ενός νέου.

Νέες ειδικότητες στην αγορά εργασίας. Στην εκκολαπτόμενη εποχή της 3D εκτύπωσης είναι φανερή η δυναμική της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας όπως για παράδειγμα σχεδιαστές 3D απεικόνισης, σχεδιαστές προϊόντων, χειριστές 3D εκτυπωτών, προμηθευτές υλικών και εξοπλισμού κ.α.

Ανάπτυξη της αγοράς – Δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Η 3D εκτύπωση προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες για το σχεδιασμό και τη παραγωγή και δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

 

Τολμήστε να εξερευνήσετε τον νέο κόσμο που δημιουργείτε, αξίζει τον κόπο!

 

Ο Χρόνης Λουλάκης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και Εσωτερική Αρχιτεκτονική στο Π.Α.Δ.Α. Είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Λουλάκης και Συνεργάτες, εκπαιδευτής εκπαιδευτών, πιστοποιημένος εισηγητής Autodesk και Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., Autodesk Authorized Trainer, Author, Consultant. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων για τις εφαρμογές Autodesk Revit και 3ds Μax τα οποία πωλούνται σε Ελλάδα και Κύπρο και που διανέμονται σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ειδικεύεται στην οργάνωση και την συμβουλευτική εταιριών διαχείρισης κατασκευαστικών έργων και μελετών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

help-post-signature-chr

Δείτε τα πάντα για το 3D Printing εδώ: https://loulakis.gr/3d-printing/


Στη συνέχεια εμφανίζονται μαθήματα που αφορούν σε 3D Printing και σε παραγγελία 3D Εκτύπωσης.

 

 

Facebooklinkedinyoutubevimeoinstagram
Comments are closed.