loulakis logo

loulakis.gr

Πληκτρολογήστε για να βρείτε ότι σας ενδιαφέρει (ελάχ. 3 γράμματα)

International web site - https://loulakis.eu

espa loulakis

Κτιριακή σχεδίαση με Revit ή με Rhino

revit-rhino-loulakis

Kτιριακή σχεδίαση με Revit ή με Rhino;

Οι δύο εφαρμογές Autodesk Revit και McNeel Rhino 3d είναι αρκετά δημοφιλής και χρησιμοποιούνται ευρέως στον χώρο της κτιριακής σχεδίασης. Πολύ συχνά τίθεται το ερώτημα Revit ή Rhino? Eφόσον ο στόχος είναι ο κτιριακός σχεδιασμός και η ερώτηση Revit Rhino, η απάντηση μπορεί να διερευνηθεί καλύτερα μέσα από μια ανάλυση των δυνατοτήτων κάθε εφαρμογής ξεχωριστά.

Autodesk Revit.

Η εφαρμογή Autodesk Revit είναι μια από τις πλέον αναγνωρισμένες εφαρμογές δόμησης ΒΙΜ πληροφορίας. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρχιτέκτονες, στατικούς, μηχανολόγους αλλά και άλλες ειδικότητες για να δημιουργηθούν μελέτες κτιριακών έργων με υψηλή λεπτομέρεια πληροφορίας. Ο τρόπος σχεδιασμού των κτηρίων αφορά αρκετά σε μια διαδικασία η οποία καλύπτει παράλληλα τη σύνθεση, την ανάλυση τεχνικών λεπτομερειών, την δυνατότητα διεξαγωγής μετρήσεων και προϋπολογισμών κ.ά.

revit-bim Revit Rhino

McNeel Rhino 3D

Η εφαρμογή Rhino 3D είναι από τι ποιο γνωστές εφαρμογές δημιουργίας τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων για πολλούς λόγους. Τα πολύ καθαρά και ευανάγνωστα γραφικά αλλά και η δυνατότητα απόλυτης και επιστημονικής ανάλυσης οποιασδήποτε μορφής επιφανειών επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί χωρίς γεωμετρικούς περιορισμούς. Για αυτόν τον λόγo η εφαρμογή χρησιμοποιείται ως ένα από τα καλύτερα εργαλεία όταν ο σχεδιασμός είναι αρκετά πολύπλοκος. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις σχεδιασμού πλοίων, αεροπλάνων, βιομηχανικών αντικειμένων, κοσμημάτων κ.α. Επίσης η εφαρμογή συνοδεύεται από το επιπρόσθετο με το όνομα Grasshopper το οποίο επιτρέπει τον αλγοριθμικό σχεδιασμό γεωμετρίας δηλαδή την αυτόματη παραγωγή αντικειμένων τα οποία ορίζονται από κανόνες και όχι από ελεύθερη σχεδίαση.

Revit Rhino

Πότε Revit, πότε Rhino;

Η συνολική μελέτη ενός κτιριακού έργου, μπορεί να υλοποιηθεί σωστά και γρήγορα με τη χρήση του Autodesk Revit. Η συγκεκριμένη εφαρμογή επιτρέπει την επεξεργασία σύνθεσης και στη συνέχεια την εξέλιξη και τον λεπτομερή σχεδιασμό κτιριακών έργων με εργαλεία προσαρμοσμένα στην εργασία των μηχανικών. Το Autodesk Revit είναι το καλύτερο ΒΙΜ εργαλείο για την μελέτη και την τεκμηρίωση κτιρίων.

Ο αναλυτικός σχεδιασμός και η εξειδικευμένη μελέτη μιας πολύπλοκης φόρμας μπορεί να γίνει πολύ καλά στο Rhino 3D. Επίσης η χρήση του Grasshopper θα μπορούσε να δώσει πολύπλοκες γεωμετρικές μορφές με πολύ μεγάλη σχεδιαστική ακρίβεια. Οι δυνατότητες σχεδίασης και η ευκολία για όσους γνωρίζουν την χρήση της εφαρμογής είναι σημαντικός λόγος επιλογής. Βέβαια οι δυνατότητες σχεδιασμού παρά τις αυτοματοποιημένες ρουτίνες Δημιουργίας τομών και δισδιάστατων σχεδίων σε καμία περίπτωση δεν αφορούν σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό ΒΙΜ πληροφορίας.

revit-rhino7-loulakis Revit Rhino

Άρα η χρήση των δύο εφαρμογών μπορεί να γίνει κατά περίπτωση για να εξυπηρετήσει τον σκοπό κάθε ανάγκης ξεχωριστά. Για παράδειγμα ένα απαιτητικό στέγαστρο με ιδιαίτερες επιφάνειες και λεπτομέρειες σε συναρμογή επιφανειών θα μπορούσε να σχεδιαστεί με απόλυτη ακρίβεια στο Rhino 3D ενώ το υπόλοιπο κτίριο σε Revit. Στο Revit θα μελετηθούν οι χώροι τα λοιπά κτιριακά αντικείμενα, κ.α. θα δημιουργηθούν αυτόματα τα σχέδια όπως κατόψεις όψεις τομές καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία τεκμηρίωσης που απαιτούνται.

Νέες δυνατότητες συνεργασίας Revit – Rhino

Σε προηγούμενες εκδόσεις ήταν δυνατή η σχεδίαση τμημάτων ενός κτιρίου στο Rhino και στη συνέχεια η ενσωμάτωση του τρισδιάστατου μοντέλου στο αρχείο του Revit. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και κάθε εφαρμογή έχει να προσφέρει πολλά στον χώρο του κτιριακού σχεδιασμού, η ισχύς εν τη ενώσει ήταν ένα από τα καλύτερα νέα.

Με την νέα έκδοση του Rhino 7 δίνεται η δυνατότητα της πλήρους ενσωμάτωσης της διαδικασίας σχεδίασης μέσα από το περιβάλλον του Revit. Αυτό γίνεται με την εγκατάσταση ενός plug in το οποίο επιτρέπει στο Revit να ενεργοποιεί μέσα από το περιβάλλον εργασίας του το Rhino και να συνδέει την γεωμετρία με το συνολικό σχέδιο. Κάθε αλλαγή που γίνεται στο Rhino ενημερώνει αυτόματα το σχέδιο στο Revit αφού αυτά λειτουργούν σαν να είναι ένα. Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες αφού σε μια πολύ καλά οργανωμένη εφαρμογή ΒΙΜ σχεδιασμού όπως το Revit υπάρχει η δυνατότητα πολύ υψηλού επιπέδου σχεδίασης στοιχείων μέσα από το Rhino.

revit-rhino-grashopper Revit Rhino

 

Δωρεάν λήψη Plug In / Σχετικά με τις εφαρμογές

Εφόσον έχετε ήδη το Rhino 7 και μια από τις νεότερες εκδόσεις του Revit μπορείτε να κάνετε δωρεάν λήψη του plugin Rhino.inside Revit. Για αυτό επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.rhino3d.com/download/rhino.inside-revit/7/wip

Revit Rhino – Για να δείτε τι παρέχουμε ανά εφαρμογή μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες μας ως εξής:

Σε ότι αφορά την απευθείας συνεργασία Revit Rhino, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη νεότερη έκδοση της εφαρμογής Rhino 7. Η εκπαίδευση σε Rhino γίνεται στη νεότερη έκδοση της εφαρμογής.

Tμήματα Revit

Σεμινάριο/Webinar: Autodesk Revit ΒΙΜ Βασικό (Όλες οι ειδικότητες)

Πιστοποιημένο σεμινάριο / webinar για την εφαρμογή Revit.
Τα ζωντανά μαθήματα καταγράφονται και είναι άμεσα διαθέσιμα. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν άμεση πρόσβαση στα νεότερα υλοποιημένα τμήματα είτε για προετοιμασία είτε για ολοκληρωμένη παρακολούθηση. Στους συμμετέχοντες παρέχεται δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής στα ζωντανά μαθήματα είτε εξ αποστάσεως είτε με φυσική συμμετοχή σε αίθουσα στις ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Find out more
Λουλάκης & Συνεργάτες, Καποδιστρίου 2
Αθήνα, Αττική 10682 Ελλάδα
+ Google Map

There are no upcoming events at this time.

Tμήμα Rhino 7

Σεμινάριο/Webinar: Rhinoceros – Rhino 3D

Πιστοποιημένο σεμινάριο/Webinar: Rhinoceros – Rhino 3D
Τα ζωντανά μαθήματα καταγράφονται και είναι άμεσα διαθέσιμα. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν άμεση πρόσβαση στα νεότερα υλοποιημένα τμήματα είτε για προετοιμασία είτε για ολοκληρωμένη παρακολούθηση. Στους συμμετέχοντες παρέχεται δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής στα ζωντανά μαθήματα είτε εξ αποστάσεως είτε με φυσική συμμετοχή σε αίθουσα στις ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Find out more
Webinar / Σεμινάριο, Καποδιστρίου 2
Αθήνα, Αττική 10682 Ελλάδα
+ Google Map

 

Ο Χρόνης Λουλάκης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και Εσωτερική Αρχιτεκτονική στο Π.Α.Δ.Α. Είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Λουλάκης και Συνεργάτες, εκπαιδευτής εκπαιδευτών, πιστοποιημένος εισηγητής Autodesk και Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., Autodesk Authorized Trainer, Author, Consultant. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων για τις εφαρμογές Autodesk Revit και 3ds Μax τα οποία πωλούνται σε Ελλάδα και Κύπρο και που διανέμονται σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ειδικεύεται στην οργάνωση και την συμβουλευτική εταιριών διαχείρισης κατασκευαστικών έργων και μελετών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

help-post-signature-chr

 


Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Δείτε σχετικά με το άρθρο


 

 

 

 

 

Facebooklinkedinyoutubevimeoinstagram
Comments are closed.
Μετάβαση στο περιεχόμενο