loulakis logo

loulakis.gr

Πληκτρολογήστε για να βρείτε ότι σας ενδιαφέρει (ελάχ. 3 γράμματα)

International web site - https://loulakis.eu

espa loulakis

Athens Voice: Γρηγορία & Χρόνης – Ιστορίες Σχεδίου

Athens Voice: Γρηγορία & Χρόνης – Ιστορίες Σχεδίου

“Γρηγορία & Χρόνης – Ιστορίες Σχεδίου”.

Μέσα από την παρακάτω συνέντευξη, μας δόθηκε η ευκαιρία να ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο, στο ξεκίνημα μας και να το διηγηθούμε. Ευχαριστούμε πολύ Athens Voice.


Χρόνης Λουλάκης & Γρηγορία Μπαλμπούζη: Μια φοιτητική γνωριμία που εξελίχθηκε σε μια δυνατή μακροχρόνια συνεργασία στο χώρο της εκπαίδευσης & του design

Γρηγορία και Χρόνη, πώς προέκυψε η συνεργασία σας; Πόσο πίσω πάει αυτή η ιστορία και πώς την βλέπετε να εξελίσσεται;

ΓΡΗΓΟΡΙΑ: Η ιστορία πάει αρκετά χρόνια πίσω, στο 1998, φοιτητές στην αρχιτεκτονική, στο Ε.Μ.Π. και οι δυο μας. Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν γνωριστούμε για τα καλά, σε μια παρουσίαση φοιτητικής εργασίας. Είχα ενθουσιαστεί με τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τις νέες τεχνολογίες (ήταν πρωτοπόρος από τότε). Με εντυπωσίασε ταυτόχρονα, ο ταπεινός τρόπος της παρουσίασης, σαν να ήταν κάτι… οκ, μια χαρά, απλό, απλούστατο. Σε όλη την αίθουσα και στον καθηγητή μας είχανε πέσει τα σαγόνια. Μην πολυλογώ, από εκείνη την εποχή ξεκίνησε η στενή μας συνεργασία με αποκορύφωμα τον Νοέμβριο του 2001, την παρουσίαση της διπλωματικής μας εργασίας.

ΧΡΟΝΗΣ: Η διπλωματική μας, αφορούσε σε μελέτη μεγάλου κτιρίου 33.000 τ.μ., για την νέα Λυρική σκηνή Αθηνών (πριν από το ΚΠΙΣΝ). Η μελέτη έγινε με τα πιο σύγχρονα ψηφιακά μέσα τότε. Ήταν υποψήφια βράβευσης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, δημοσιεύθηκε σε τύπο, περιοδικά και εφημερίδες και την παρουσίασα σε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια της Autodesk στη Γαλλία.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μας στο Ε.Μ.Π., αρχικά, ασχοληθήκαμε επαγγελματικά ξεχωριστά διατηρώντας όμως πάντα την επικοινωνία μεταξύ μας. Παράλληλα συνεχίσαμε τις σπουδές μας σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Εγώ πάλι στο Ε.Μ.Π., ενώ η Γρηγορία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ολοκληρώνοντας το Ι-MBA. Οι επαγγελματικοί μας δρόμοι μας έσμιξαν σύντομα πάλι, σε κοινή συνεργασία με τον Γιάννη Τσεκλένη σε ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό project, δεκαεννέα πέτρινες εξοχικές κατοικίες στην Τήνο. Ο συνδυασμός των δυνατοτήτων μας έμοιαζε να είναι πολύ αποδοτικός. Είναι ο ίδιος που κάνει τη συνεργασία μας δυνατή και σταθερή μέχρι και σήμερα.

Athens Voice: Γρηγορία & Χρόνης – Ιστορίες Σχεδίου

Γρηγορία πες μου για το Χρόνη τι γνώμη έχεις, τόσο σαν φίλος όσο και σαν επαγγελματίας….

Πιστεύω γενικά, ότι τα ίδια μοναδικά χαρακτηριστικά έχει, είτε σα φίλος είτε σαν συνεργάτης, είτε σαν επαγγελματίας. Τον θαυμάζω για την ευφυΐα και για τον τρόπο που διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, με ψυχραιμία, σεβασμό και εμπιστοσύνη, πάντα και ξεχωριστά για τον καθένα στην ομάδα μας. Δουλεύει σαν μέλισσα, πολύ εντατικά, πολύ μεθοδευμένα και με συγκεκριμένες «διαδρομές», που ο ίδιος οργανώνει εκ προοιμίου. Είναι απίστευτα διορατικός και πολυδιάστατα ικανός. Τον διακατέχει μια βαθιά ευθύνη να αισθάνεται χρήσιμος, όντας ο ίδιος ηγετική φυσιογνωμία στην ομάδα μας, υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο από αυτό;

Athens Voice: Γρηγορία & Χρόνης – Ιστορίες Σχεδίου
Χρόνη πες μου για τη Γρηγορία τι γνώμη έχεις, τόσο σαν φίλη όσο και σαν επαγγελματία….

Οι λέξεις φίλη και συνεργάτης μάλλον είναι ελάχιστες για το χαρακτηρισμό αυτής της σχέσης. Με την Γρηγορία είμαστε «ζευγάρι» στη δουλειά και «αδέλφια» στη ζωή. Το εντυπωσιακό είναι, ότι παρόλο που είμαστε τελείως διαφορετικά άτομα, έχουμε αρκετά κοινά. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι το πάθος και το πείσμα για δουλειά. Αυτό που με εντυπωσιάζει στη Γρηγορία είναι ότι σε δύσκολες στιγμές το μυαλό της λειτουργεί με ένα τρόπο ριζοσπαστικό, απρόβλεπτο. Αυτό συχνά οδηγεί σε πρωτοποριακές λύσεις. Το μαγικό είναι πως όλο αυτό το απρόβλεπτο βρίσκεται σε έναν άνθρωπο με αρκετά σταθερό χαρακτήρα. Εκτιμώ πολύ την εξωστρέφεια της, αλλά και την ευγένεια με την οποία διατηρεί άριστες και κοντινές σχέσεις τόσο με τους μαθητές της, όσο και με όλους της ομάδας μας.

Athens Voice: Γρηγορία & Χρόνης – Ιστορίες Σχεδίου
Τι γίνεται με το business κομμάτι της δουλειάς σας; Tι είδους δουλειές αναλαμβάνετε;

ΧΡΟΝΗΣ: Θα θέλαμε να μας αναγνωρίζουν και να μας θυμούνται για οτιδήποτε αφορά στο σχέδιο. Οι δουλειές που αναλαμβάνουμε ως εταιρεία «Λουλάκης και Συνεργάτες», αφορούν σε όλο το φάσμα του σχεδίου με ψηφιακά μέσα, αλλά και στην οργάνωση και υποστήριξη εταιρειών σχετικά με αυτό, τις μελέτες, τις παρουσιάσεις των κατασκευών κ.λ.π.

Έχουμε αναλάβει την δημιουργία απεικονίσεων και βίντεο παρουσίασης για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Αφορούν σε κτήρια, υποδομές δρόμων, τα περίπτερα του ΕΟΤ κ.ά. ‘Έχουμε οργανώσει τον τρόπο εργασίας σε μεγάλα μελετητικά γραφεία της Ελλάδας. Έχουμε πραγματοποιήσει την εκπαίδευση των σχεδιαστών της ΙΚΕΑ για όλα τα καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρου και Βουλγαρίας. Μας ενθουσιάζει το 3D Printing. Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ανταλλακτικά που δεν υπάρχουν πια για το μουσείο Flipper στην Αθήνα. Με 3D Scanning έχουμε αποτυπώσει κτήρια και μετά σχεδιάσαμε ψηφιακά μοντέλα ΒΙΜ. Σε αυτά συνεργάζονται αρχιτέκτονες, στατικοί, μηχανολόγοι, μεσίτες, συντηρητές κ.ά. Με λίγα λόγια νιώθουμε ότι δεν υπάρχει περιορισμός και όριο στις υπηρεσίες μας γύρω από το σχέδιο.

Athens Voice: Γρηγορία & Χρόνης – Ιστορίες Σχεδίου

 

ΓΡΗΓΟΡΙΑ: Από την άλλη, σε ό,τι αφορά στο παραδοσιακό σχέδιο μέσα από «Το Εργαστήρι Σχεδίου, Λουλάκης – Μπαλμπούζη», απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα εικαστικά, το σχέδιο και τη ζωγραφική, επαγγελματικά ή για εξετάσεις ή απλώς ως χόμπι.

Η διδασκαλία του σχεδίου δεν έχει όριο ηλικίας, τα μαθήματα ξεκινούν από πολύ νωρίς. Οι μικροί μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα, για την ανάπτυξη και εξέλιξη της κριτικής τους σκέψης μέσω της ζωγραφικής και του σχεδίου αλλά και άλλων τεχνών. Για παράδειγμα «Τη μουσική και τη ζωγραφική» ή «Την κίνηση και την ζωγραφική», το «Comic» για παιδιά κι εφήβους την «Αρχιτεκτονική για παιδιά» και το «3D Printing για παιδιά». Τα μαθήματα μπορεί να αφορούν στην προετοιμασία για την εισαγωγή σε καλλιτεχνικά γυμνάσια/λύκεια, ή μέσω πανελληνίων/κατατακτηρίων εξετάσεων σε ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.α. Μετά την εμπειρία τους στο παραδοσιακό σχέδιο οι μαθητές μας, είναι πλέον προετοιμασμένοι να εισαχθούν με βάσεις στη ψηφιακή σχεδίαση. Με αυτά τα συνδυαστικά χαρακτηριστικά μεταξύ της εφαρμογής των εικαστικών τεχνών και των νέων τεχνολογιών, έχουμε υλοποιήσει και εξειδικευμένα projects και workshops για πολυεθνικές εταιρείες.

Athens Voice: Γρηγορία & Χρόνης – Ιστορίες Σχεδίου

Τι είναι αυτό που κάνει το δικό σας εργαστήρι σχεδίου να έχει τόσο καλές κριτικές από μαθητές, φοιτητές κι επαγγελματίες;

ΓΡΗΓΟΡΙΑ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω τι είναι αυτό το ένα, ίσως να μην είναι μόνο ένα, αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι ότι θέλουμε όλοι μας να αισθανόμαστε χρήσιμοι. Χαιρόμαστε πολύ ειλικρινά που συμβαίνει αυτό. Είναι η καλύτερη ανταμοιβή μας, να μας θυμούνται και να μας σκέφτονται οι μαθητές μας. Πέρα από τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που σημειώνουμε, εδώ δημιουργούνται δυνατές σχέσεις μέσα από τις εμπειρίες που όλοι μοιραζόμαστε, μαθητές, καθηγητές, συνεργάτες. Το πιο ωραίο από όλα είναι ότι δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί μεταξύ των μαθητών, που μετά γίνονται και συνεργασίες, μακάρι όπως η δικιά μας και καλύτερες.

Ποια ήταν τα πλέον κομβικά σημεία στην σταδιοδρομία σας σαν ντουέτο τα τελευταία 10 χρόνια;

ΧΡΟΝΗΣ: Εγώ θα έλεγα ότι ήταν η ένωση των δυνάμεων μας όταν η Γρηγορία αποφάσισε να συνεργαστούμε σε μόνιμη σταθερή βάση. Παρόλο που η εταιρεία υπήρχε αρκετά χρόνια, με προτροπή της Γρηγορίας δημιουργήθηκε και Το Εργαστηρίου Σχεδίου Λουλάκης – Μπαλμπούζη. Η ίδια εκτίμησε ότι δεν μπορούμε να διδάσκουμε το Ω και να μην προσφέρουμε το Α. Έτσι πλέον παρέχουμε πραγματικά ολοκληρωμένες υπηρεσίες για οτιδήποτε αφορά στο σχέδιο.

ΓΡΗΓΟΡΙΑ: Μόλις πρόσφατα ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο. Στο πρώτο lockdown της πανδημίας ξαφνικά έκλεισαν όλα και ακινητοποιηθήκαμε. Την επόμενη μέρα ακριβώς, το εικαστικό τμήμα, Το Εργαστήρι Σχεδίου, όντας κλειστό, είχε στη διάθεση του όλες τις ώριμες ψηφιακές υποδομές και τεχνογνωσία. Συνέχισε να στηρίζει τους μαθητές του εξ αποστάσεως σε μια δική μας, ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα. Το εργαστήρι ολόκληρο μετουσιώθηκε σε online εργαστήρι χωρίς να χάσει οτιδήποτε από την ουσιαστική μετάδοση της γνώσης και της πληροφορίας. Αυτό ήταν συνέπεια της πολυδιάστατης εμπειρίας που είχε ήδη ωριμάσει για εμάς, αρκετά χρόνια νωρίτερα με online εξ’ αποστάσεως μαθήματα για ψηφιακό σχεδιασμό. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από το αποτέλεσμα αφού στις εξετάσεις οι μαθητές μας σημείωσαν καθολικό ποσοστό επιτυχίας.

ΧΡΟΝΗΣ: Με τον ρυθμό και την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία, έχουμε να ζήσουμε ακόμα πολλά κομβικά σημεία. Προσωπικά χαίρομαι που είμαστε μαζί και συνεχίζουμε να ζούμε παρέα τις εξελίξεις.

Πληροφορίες:

Λουλάκης & Συνεργάτες, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, Εκπαίδευση-Υποστήριξη-Πιστοποίηση Ψηφιακού Σχεδίου & Εικόνας, Κωλέττη 9, Αθήνα
https://loulakis.gr, info@loulakis.gr, FACEBOOKINSTAGRAM

Το Eργαστήρι Σχεδίου Λουλάκης Μπαλμπούζη, Σόλωνος, Ζωοδόχου Πηγής & Λόντου 1, Αθήνα
info@toergastirisxediou.gr, FACEBOOK και INSTAGRAM

Πηγή: Athens Voice.gr

 

 

 

 

Facebooklinkedinyoutubevimeoinstagram
Comments are closed.